Mer om bakgrunn

Trondheimsområdet vokser. Boliger og arbeidsplasser dukker opp på nye steder. En voksende by i både areal og befolkning gir nye reisebehov.
Frem mot 2030 forventes befolkningen i Trondheimsregionen å øke med om lag 40 000 innbyggere. Dette rommer Trondheim og de omliggende kommunene.
For å få en levende by, renere luft og god fremkommelighet for alle som ferdes i byen, er det et mål at flere skal reise kollektivt, sykle og gå, slik at persontransporten med bil ikke øker. Dette er nullvekstmålet som ble vedtatt i Stortinget i 2011.
For å nå målet om nullvekst i biltrafikken, må antall kollektivreiser i Trondheim øke fra 27,5 millioner i 2017 til 35 millioner i 2030. For å være et reelt alternativ til bil må kollektivtrafikken oppleves som effektiv og attraktiv, med god kapasitet, hyppige avganger og god fremkommelighet.
Vedtak
I bymiljøavtalen som ble inngått mellom Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune og staten i 2016, slås det fast at superbuss (metrobuss) skal være grunnpilaren i kollektivløsningen i Trondheim for å oppnå nullvekstmålet.
Gjennom bymiljøavtalen slås det videre fast at
- staten vil dekke 50 % av investeringskostnadene. Det vil si 1,4 milliarder i første omgang til selve metrobusstraséene med holdeplasser/stasjoner og knutepunkter, inkludert ett bussdepot
- Trondheim kommune og Sør-Trøndelag fylkeskommune (nå Trøndelag fylkeskommune) er ansvarlig for den andre halvparten av kostnadene (bompenger, kommunale midler, fylkeskommunale og/eller private midler) og partene forplikter seg gjennom avtalen til å sikre en høy arealutnyttelse langs traséen, inkludert knutepunkter og holdeplasser, og innføre restriktive tiltak for biltrafikk om nødvendig
- Trondheim kommune, Sør-Trøndelag fylkeskommune (nå Trøndelag fylkeskommune) og staten, via Miljøpakkesamarbeidet, skal sammen finansiere merkostnadene til driften av tiltakene for å nå nullvekstmålet
- avtalen forplikter partene til å opprette tre metrobusslinjer
Ansvarsområder
Fra 2016 har Miljøpakken i Trondheim vært prosjekteier av Metrobussprosjektet. Dette prosjektet er delt i to arbeidsområder:
- Utvikling av konsept og rutetilbud.
- Planlegging og bygging av infrastruktur.
AtB har fått ansvar og mandat fra Miljøpakken for arbeidsområde 1. Trondheim kommune og Statens vegvesen har fått ansvar for arbeidsområde 2.
AtB la i mai 2016 frem en rapport med anbefalinger om fremtidig rutestruktur med metrobuss i Stor-Trondheim 2019-2029. Denne dannet grunnlag for politiske vedtak og konkurransegrunnlag for anbud.
Fordeler for reisende, miljø og samfunn
Ved å innføre nytt kollektivsystem, blir det
- enklere og mer effektivt å reise kollektivt i Trondheimsområdet
- flere reisemuligheter for deg som reiser
- økt kapasitet og økt antall busser
- bedre byluft og mindre bilkø
- et system som er mindre kostbart for samfunnet